Artırılmak İstenen Yüksek Öğrenim Harçlarından En Fazla Dar Gelirli Türk Öğrencileri Etkilenecektir !
Yüksek öğrenimde her sömester için alınması tasarlanan 500,-€`luk ücretin, özellikle dar gelirli öğrenci kesimini son derece olumsuz etkileyebileceği düşünülmektedir. Hatta bazı öğrenciler için bu ücretler öğrenimlerini bırakma, ya da tamamlayamama gibi sonuçları beraberinde getirmesi sözkonusu olacaktır. Dar gelirli öğrenciler arasında Türk kökenliler en büyük kesimi oluşturmaktadır.
Federal Almanya gibi gelişmiş, refah toplumu bir ülkede öğrenimin giderek paralı hale gelmesi asla kabul edilemez. Bu anlayış, orta ve üst gelir guruplarının yüksek öğrenim görebilmesi, alt gelir guruplarının ise olabildiğince maddi so-runlarla karşı karşıya gelmesi demektir. Bu anlayış „sosyal devlet“ anlayışıyla da çelişmektedir.
Yüksek öğrenim harçlarının artırılması, Fedaral Almanya`da sayıları 2 milyonu aşan tüm öğrencileri ilgilendiriyor. Almanya`da toplam 359 Üniversite ve yük-sekokulllardaki 32.000 Türk ve Türk kökenli ögrencilerde bu durumdan doğru-dan etkilenecektir.
Bu sayı ile Türk öğrenciler Almanya`daki tüm yabancı öğrenciler arasında en büyük gruplardan birini oluşturmaktalar. Üniversite öğrencilerinin yaklaşık yüzde 80`i Almanya eğitim sisteminde yetişerek liseyi burada bitirip yüksek öğrenim görmektedir. Yüzde 20 kadarı da Türkiye'den öğrenim amacıyla Almanya`ya gelmektedir.
Harçlar özellikle bu öğrencileri olumsuz etkileyecek ve Türkiye`den gelen öğrenci sayısında da önemli düşmeler yaşanacaktır. Gerek Türkiye'den gelen, gerekse buradan üniversiteye başlayanların karşılaştıkları sorunların en önem-lisinin öğrenimleri süresince gelirlerinin garanti edilmesidir. Gelir sıkıntısı nedeniyle öğrencilerin yüzde 56`sı bir yan işte çalışarak, yüzde 40`ı ise ailelerinin maddi desteğini alarak öğrenimlerini sürdürebilmektedirler. Bir grup ise geri ödemeli Alman Devlet Bursu (BAFöG) ve çesitli burslardan faydalanmaktadır. Genel öğrenim harçları Türk ve Türk kökenli Alman öğrencilerin öğrenimlerini büyük ölçüde zorlaştıracaktır. Öğrenim harcını ödemek için çalışan öğrencilerin, öğrenimleri daha da uzayacaktır.
Öte yandan Federal Almanya`da yaşayan Türk nüfusuna oranla Türk ögrenci ve akademisyen sayısı yetersiz kalmaktadır. Türk ve Türk kökenli Alman öğrenciler Alman toplumuna uyum konusunda önemli bir köprü oluşturmaktadırlar.