WWW.YERLIFORUM.Tk ***SİTEMİZDE SİGARA İÇMEK KESİNLİKLE YASAKTIR...!!!*** | |
|
| eski öss hesplaması (belki bi fikir eder) | |
| | Yazar | Mesaj |
---|
k_met Moderatör
| Konu: eski öss hesplaması (belki bi fikir eder) 07/03/06, 08:08 pm | |
| ÖSS PUANI NASIL HESAPLANIR? 2001 ÖSS'ye giren adayların sorulara verdiği yanıtlardan, sözel ve sayısal ham puanlarının her ikisi de 0,5'ten büyük olan adaylar için aşağıdaki işlemler yapılacaktır; – Sözel Standart Puan = Sözel St. Puan – Türkçeyi Kullanma Gücü Standart Puanı = Türkçe St. Puanı – Sosyal Bilimlerdeki Temel Kavram ve İlkelerle Düşünme Standart Puanı = Sosyal Bilimler St. Puanı – Sayısal Standart Puanı = Sayısal St. Puan – Matematiksel İlişkilerden Yararlanma Gücü Standart Puanı = Matematik St. Puanı – Fen Bilimlerindeki Temel Kavram ve İlkelerle Düşünme Standart Puanı = Fen Bilimleri St. Puanı olmak üzere altı ayrı standart puan hesaplanacaktır. Standart Puan Nasıl Hesaplanır? İlk olarak her adayın testin, sözel ve sayısal bölümündeki sorulara verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı saptanır. Sözel ve sayısaldaki her bölüm için ayrı ayrı olmak üzere; doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte bir çıkarılarak adayın ham puanı (net sayısı) hesaplanır. Adayların ham puanlarından ortalama ve standart sapma hesaplanır. Standart puanlar aşağıdaki gibi hesaplanacaktır: Adayın Sözel Neti - Türkiye Sözel Ort. SÖZEL ST. PUAN = 10 x _________________________________________________________________________________ + 50 Türkiye Sözel Standart Sapması Adayın Sayısal Neti - Türkiye Sayısal Ort. SAYISAL ST. PUAN = 10 x ______________________________________________________________________________________ + 50 Türkiye Sayısal Standart Sapması Diğer standart puanların hesaplanmasında da aynı yöntem uygulanacaktır. 2001 ÖSS'de uygulanacak testin sözel ve sayısal bölümleri ile alt bölümlerinden hesaplanan standart puanlar kullanılarak üç tür ÖSS puanı hesaplanacaktır. Bunlar; ÖSS - SAY = Sayısal Ağırlıklı ÖSS Puanı ÖSS - EA = Eşit Ağırlıklı ÖSS Puanı ÖSS - SÖZ = Sözel Ağırlıklı ÖSS Puanı'dır. 2001 Yabancı Dil Sınavı'na giren adaylar için ek olarak ÖSS - DİL = Yabancı Dil Ağırlıklı ÖSS Puanı hesaplanır. Bu puanlar aşağıdaki gibi hesaplanacaktır:
ÖSS – SAY : Sözel St. Puan x 0,4 + Sayısal St. Puan x 1,8 ÖSS – EA : Türkçe St. Puanı x 0,8 + Sosyal Bilimler St. Puanı x 0,3 + Matematik St. Puanı x 0,8 + Fen Bilimleri St. Puanı x 0,3 ÖSS – SÖZ : Sözel St. Puan x 1,8 + Sayısal St. Puan x 0,4 ÖSS – DİL : Sözel St. Puan x 0,4 + Dil St. Puanı x 1,8 S AOBP bu puanlara alanında yerleştirme yapılırken 0,5 ile, alan dışında yerleştirme yapılırken 0,2 katsayısı ile çarpılarak eklenecektir. | |
| | | k_met Moderatör
| Konu: Geri: eski öss hesplaması (belki bi fikir eder) 07/03/06, 08:08 pm | |
| NOT : ÖSS puanlarını hesaplayabilmek için Türkiye ortalamalarını ve standart sapmalarını bilmeniz gerekir. 2000 yılının ortalama ve standart sapmaları aşağıdaki şekildedir. 2001 yılı için yaklaşık puan hesabını aşağıdaki değerleri kullanarak yapabilirsiniz. TEST ORTALAMA STANDART SAPMA SAYISAL 11,55 19,60 MATEMATİK 7,11 11,61 FEN BİLİMLERİ 4,44 8,87 SÖZEL 33,05 21,01 TÜRKÇE 20,69 11,48 SOSYAL BİLİMLER 12,36 10,81 YABANCI DİL ALMANCA 71,01 20,51 FRANSIZCA 71,12 28,10 İNGİLİZCE 58,39 32,34 2001 – ÖSS PUANLARI HESAPLANIRKEN TEST STANDART PUANLARININ ÇARPILACAĞI KATSAYILAR ÖSS PUANLARI ÖSS TEST PUANLARI Sözel Standart Puanı Türkçeyi Kullanma Gücü Standart Puanı Sosyal Bilimlerdeki Temel Kavram ve İlkelerle Düşünme Standart Puanı Sayısal Standart Puanı Matematiksel İlişkilerden Yararlanma Gücü Standart Puanı Fen Bilimlerindeki Temel Kavram ve İlkelerle Düşünme Standart Puanı Dil Standart Puanı SÖZEL AĞIRLIKLI ÖSS PUANI (ÖSS-SÖZ) 1,8 - - 0,4 - - - SAYISAL AĞIRLIKLI ÖSS PUANI (ÖSS-SAY) 0,4 - - 1,8 - - - EŞİT AĞIRLIKLI ÖSS PUANI (ÖSS-EA) - 0,8 0,3 - 0,8 0,3 - YABANCI DİL AĞIRLIKLI ÖSS PUANI (ÖSS-DİL) 0,4 - - - - - 1,8 ÖRNEK : ÖSS'de sözel bölümde 72 neti, sayısal bölümden 67 neti olan bir adayın puanının hesaplanmasında izlenecek yöntem aşağıdaki gibidir: | |
| | | k_met Moderatör
| Konu: Geri: eski öss hesplaması (belki bi fikir eder) 07/03/06, 08:09 pm | |
| Adayın Sözel Neti - Türkiye Sözel Ort. SÖZEL ST. PUAN = 10 x ______________________________________________________________________________________ + 50 Türkiye Sözel Standart Sapması 72 - 33,05 10 x ______________________________________________________________________________________ +50 = 68,53 21,01 Adayın Sayısal Neti - Türkiye Sayısal Ort. SAYISAL ST. PUAN = 10 x ______________________________________________________________________________________ + 50 Türkiye Sayısal Standart Sapması 67 - 11,55 10 x ______________________________________________________________________________________ + 50 = 78,29 19,60 ÖSS - SAY = Sözel St. Puan x 0,4 + Sayısal St. Puan x 1,8 ÖSS - SAY = (68,53 x 0,4) + (78,29 x 1, ÖSS - SAY = 168,334 ÖSS - SÖZ = Sözel St. Puan x 1,8 + Sayısal St. Puan x 0,4 ÖSS - SÖZ = (68,53 x 1, + (78,29 x 0,4) ÖSS - SÖZ = 154,670 AĞIRLIKLI ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI NASIL HESAPLANIR? 2001 ÖSS’ye başvuran adaylardan her biri için, Ortaöğretimdeki başarı durumları göz önünde bulundurularak, hesaplanan Ortaöğretim Başarı Puanı, Ortaöğretim kurumlarının ilgili yıldaki Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) puan ortalamalarına göre ağırlıklandırılacaktır. Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'nın (AOBP) hesaplanması iki aşamada gerçekleşecektir. İlk aşamada adayların Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) hesaplanacaktır. Adayların Ortaöğretim Başarı Puanı her okul kendi içinde olmak üzere aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır: a. Okul müdürlükleri diploma notlarını haziran ayı sonuna kadar İl Milli Eğitim Müdürlükleri’ne gönderecekler. b. İl Milli Eğitim Müdürlükleri, okullardan gelen bilgileri ÖSYM’ye gönderecektir. c. ÖSYM, okullardan gelen bilgilere göre, her okul kendi içinde olmak üzere öğrencilerinin diploma notlarına bağlı olarak, başarı ortalamalarını hesaplayacaktır. d. Diploma notu, okulun başarı ortalamasına eşit olan öğrencinin OBP’si 50 olarak hesaplanacaktır. Diploma notu, okulun başarı ortalamasının altında olan öğrencilerin | |
| | | k_met Moderatör
| Konu: Geri: eski öss hesplaması (belki bi fikir eder) 07/03/06, 08:09 pm | |
| OBP’leri 50’den düşük, üstünde olanların 50’den yüksek olarak hesaplanacaktır. OBP en düşük 30, en yüksek 80 olarak hesaplanacaktır. Okul müdürlükleri, 2001 yılında mezun olan adayların diploma notları, mezun olamayanların diploma notuna benzer şekilde hesaplanmış başarı ortalamalarını yazmış oldukları listeleri, öğrencilerin görebilecekleri bir yere asacaklardır. Bu nedenle öğrencilerin bu listeleri titizlikle inceleyip düzeltilmesi gereken bilgileri okul müdürlüğüne bildirmeleri gerekir. Okul müdürlükleri varsa öğrencilerin düzeltme isteklerini de göz önünde tutarak listelere son şeklini verecekler ve listeleri İl Milli Eğitim Müdürlükleri'ne göndereceklerdir. Öğrencilerin kendileri ile ilgili bilgilerde eksiklik veya yanlışlık varsa düzeltilmesi için okul müdürlüğüne zamanında başvurmaları son derece önemlidir. Haziran ayında adaylar bu listelerde diploma mezuniyet notu, not sistemi, bitirme yılı ve alan / kol / bölüm bilgilerini inceleyeceklerdir. Bu konuda daha sonra yapılan itirazlar kabul edilmemektedir. İkinci aşamada, adayların yukarıdaki şekilde hesaplanan ortaöğretim başarı puanları Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'na dönüştürülürken yapılacak işlemler şunlardır: Adayların ortaöğretim başarı puanları, ortaöğretim kurumlarının ilgili yıldaki Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) puan ortalamalarına göre ağırlıklandırılırken bir okula ait en düşük ÖSS puan ortalaması 80 olarak alınacaktır. Ağırlıklandırma sonunda; her aday için ilgili ÖSS puan ortalamaları kullanılarak üç ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı hesaplanacaktır. Bunlar AOBP – SÖZ, AOBP – SAY ve AOBP – EA olarak aşağıdaki formüle göre hesaplanacaktır. ÖSS’ye başvuran veya bu sınava giren aday sayısı az veya en küçük OBP’nin yüksek olduğu okullarda, istatistiksel işlemler yapılamayacağından bu okullarda ağırlıklandırma sırasında ÖSYM Yürütme Kurulu’nun vereceği kararlar uygulanacaktır. Ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları aşağıdaki formüle göre hesaplanacaktır : AOBP : Sınav puanlarına katılacak ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı OBP : Halen uygulanmakta olan kurallara göre hesaplanmış ortaöğretim başarı puanı A : Okulun ÖSS puan ortalaması B : Okuldaki en büyük OBP C : Okuldaki en küçük OBP D : | |
| | | k_met Moderatör
| Konu: Geri: eski öss hesplaması (belki bi fikir eder) 07/03/06, 08:10 pm | |
| Adayların ÖSS puanlarına Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı eklenerek Y-ÖSS puanları elde edilecektir. Y-ÖSS puanlarının hesaplanmasında Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'nın çarpılacağı katsayılar aşağıdaki şekilde olacaktır. 2001 ÖSS’DE YERLEŞTİRMEDE KULLANILACAK Y-ÖSS PUANLARININ HESAPLANMASINDA AĞIRLIKLI ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANININ ÇARPILACAĞI KATSAYILAR * ÖSS PUANLARI AĞIRLIKLI ORTA ÖĞRETİM BAŞARI PUANLARI AOBP-SÖZ AOBP-SAY AOBP-EA Alanında Yerleşirken Diğer Programlara Yerleşirken Alanında Yerleşirken Diğer Programlara Yerleşirken Alanında Yerleşirken Diğer Programlara Yerleşirken Y-ÖSS-SÖZ 0,5 0,2 - - - - Y-ÖSS-SAY - - 0,5 0,2 - - Y-ÖSS-EA - - - - 0,5 0,2 Y-ÖSS-DİL 0,5 0,2 - - - - NOT : 2000 ÖSYS’de bir yükseköğretim programına (açık öğretim hariç) yerleştirilen adaylar için bu katsayıların yarısı alınacaktır. Bu katsayılar puanların hesaplanması sırasında ÖSYM’nin alacağı kararlara göre değişebilir. 2001 ÖSS’DE BİR MESLEĞE YÖNELİK PROGRAM UYGULAYAN LİSE MEZUNLARINA VERİLECEK OLAN EK PUANLARIN HESAPLANMASINDA KULLANILACAK AĞIRLIKLI ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANLARI VE BU PUANLARIN ÇARPILACAĞI KATSAYILAR ÖSS EK PUANLARI AĞIRLIKLI ORTA ÖĞRETİM BAŞARI PUANLARI AOBP-SAY AOBP-SÖZ AOBP-EA ÖSS-SÖZ Ek Puan 0,15 - - ÖSS-SAY Ek Puan - 0,15 - ÖSS-EA Ek Puan - - 0,15 ÖSS-DİL Ek Puan 0,15 - - | |
| | | k_met Moderatör
| Konu: Geri: eski öss hesplaması (belki bi fikir eder) 07/03/06, 08:11 pm | |
| ÖSS-DİL Ek Puan 0,15 - - OKUL DEĞİŞTİREN ADAYLARIN ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANLARI NASIL HESAPLANIR? 26 Mayıs 2000 tarihinden sonra okul değiştiren adayların ortaöğretim başarı puanları, ayrıldıkları ve naklettikleri okullar olmak üzere bu okullarda aldıkları notların ortalamaları göz önünde tutularak hesaplanacaktır. Bu hesaplamada, adayların ayrıldıkları okulun ve naklettikleri okulun 2001 yılında hesaplanmış diploma / mezuniyet notu dağılım ölçüleri kullanılarak adayların ayrıldıkları okuldan hesaplanan ortaöğretim başarı puanı 2, naklettikleri okuldan hesaplanan ortaöğretim başarı puanı 1 ile çarpılarak toplanacak ve toplamın 3’e bölünmesiyle adayın orta öğretim başarı puanı belirlenmiş olacaktır. Bu okuldan 26 Mayıs 2000 tarihinden sonra ayrılan var ise ÖSYM bu okul için ortalama ve standart sapmayı, o okuldan ayrılanların o okuldaki yıl sonu başarı ortalamalarını da göz önünde tutarak hesaplayacak ve bu ölçüleri hem o okuldan ayrılanların okuldaki ortaöğretim başarı puanları hem de o okulda kalanların ortaöğretim başarı puanlarını hesaplamada kullanacaktır. Adayların Y-ÖSS puanlarına katılacak olan AOBP’leri aşağıdaki formül kullanılarak hesaplanacaktır: AOBP = (2xeski okul AOBP + yeni okul AOBP) 3 2001-ÖSS’ye başvurduktan sonra okul değiştiren adayların, tasdiknamelerinin onaylı bir örneğini devam etmekte oldukları okuldan alacakları resmi yazı ve durumlarını belirten bir dilekçe ile okul değiştirme tarihinden itibaren bir hafta içinde ÖSYM’ye başvurmaları gerekir. Aday için hesaplanan OBP ile AOBP’ler aday daha sonraki yıllarda ÖSYS’ye başvurduğu takdirde aynen kullanılacaktır. | |
| | | Painkiller_demon_pk Moderatör
| Konu: Geri: eski öss hesplaması (belki bi fikir eder) 07/03/06, 09:48 pm | |
| çok iyi olmuş be,böyle bişeye ihtiyaç vardı. | |
| | | | eski öss hesplaması (belki bi fikir eder) | |
|
| Bu forumun müsaadesi var: | Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
| |
| |
| |
|